Crazy California

Kaip matyt joks kitas, šis laikrodis (tiek jo pavadinimas, tiek pati projekto idėja) reikalauja paaiškinimo, kad suprasti kas čia ir kodėl taip… :)

Architektai, kompozitoriai, rašytojai, dizainieriai, režisieriai etc. mėgsta kartais savo kūriniuose “pacituoti” kitus architektus, kompozitorius, rašytojus, dizainierius, režisierius etc., palikdami subtilias citatas taip, kad jas matytų tik kiti architektai, kompozitoriai, rašytojai, dizainieriai, režisieriai etc. (na ar bent jau akylūs atitinkamos kūrybos žinovai / mėgėjai). Kartais tai daroma rimtai – kaip pagarbos atidavimas kažkam, o kartais tai gali būti tiesiog subtilus juokas.

Ne paslaptis, kad pvz. Quentin’o Tarantino filmai knibždėte knibžda visokių citatų – nuo akivaizdžių, kaip Bruce Lee geltonas kombinezonas, iki vos pastebimų, kurias įžiūri tik tikras kino connoisseur (t.y. ne aš :).

Laikrodžių pasaulyje tuo garsėja firma H.Moser&Cie: pvz. jų (jau nebegaminamas) Swiss Alp Watch yra labai akivaizdus pasišaipymas iš Apple iWatch – tos pačios stilistikos korpuse sumontuotas high end’inis ranka prisukamas laikrodžio mechanizmas. Sukurtas jis buvo, būtent, kaip vienkartinis juokas skirtas laikrodžių parodai (jie net “reklamą” tam laikrodžiui buvo sukūrę, kur labai akivaizdžiai citavo ir traukė per dantį Apple Watch reklamą!), tačiau netikėtai sulaukė didelio klientų susidomėjimo ir todėl keletą metų buvo gaminamas serija…

Taip ir šis projektas Crazy California – tai subtilus juokas, kurį žmonės, kurie rimtai domisi laikrodžiais, manau iškart permato, bet visiems kitiems matyt reikia truputį paaiškinimo…

Pradėkim nuo akivaizdaus – keisto skaičių išdėstymo ciferblate. Visi mes įpratę matyti 1-2-3-4-5- ir t.t. seką, čia gi… 5-10-3-8-1??? Kodėl taip?

Yra toks žinomas laikrodininkas Franck Muller, kuris sukūrė laikrodį Crazy Hours. Pastarajame valandų skaitmenys iš pirmo žvilgsnio yra išmėtyti atsitiktine tvarka. Tai matyt žinomiausias Franck Muller firmos gaminys, kurio visokių variantų prigaminta išties daug, bet kadangi šie laikrodžiai yra labai prabangūs (net naudotų jų kainos viršija $10.000), tad tokį mechanizmą įsigyti šansų kaip ir jokių nebūtų, jei, kaip dažnai nutinka, kiniečiai nebūtų pagaminę  pigių (sąlyginai – galima nusipirkt laikrodį už keletą šimtų eurų) kopijų. Tad man kažkada benaršant ebay visai atsitiktinai pasisekė įsigyti būtent tokį kinietišką mechanizmą su Crazy Hours moduliu.

Tai su ‘Crazy’ dalimi pavadinime Crazy California, dabar jau kaipo ir turėtų būti aišku. Bet kodėl ‘California’? :)

O “California” tai yra laikrodžių pasaulyje bendrinis tokio tipo (t.y. mišraus – kuriame tiek arabiški, tiek lotyniški skaitmenys, tiek markeriai naudojami) ciferblatų pavadinimas. Toks specifinis ciferblatas buvo 1942 m. patentuotas (CH221643) firmos Rolex, kaip Error-Proof Dial – t.y. ciferblatas kuris lengvai skaitomas ir leidžia išvengti klaidų (nesupainioti kiek laiko). O “California” jie pravardžiuojami dėl to, kad, kiek galima spręsti, savo laiku Kalifornijoje buvo ciferblatų gamybos / atnaujinimo firma, kuri būtent tokių ciferblatų gamyba Rolex’ams ir pagarsėjo – taip pavadinimas ir prilipo. Jei kam įdomu plačiau apie šių ciferblatų istoriją, tai galima paskaityt pvz čia.

Ir iš viso to, kas papasakota, būtent ir kyla šio projekto mintis – nes kas gi gali būti labiau paradoksalu ir prieštaringa, kaip error-proof ciferblatas, kuris, kaip minėta, turi padėti išvengti painiojimosi, ir mechanizmas, kuris, atvirkščiai – visiškai sujaukia laiko rodymą ;)

Bent jau man tokia vidinė priešprieša pasirodė labai šmaiksti :DDD

Jei tiesą sakant, tai laiko skaitymas tokiam laikrodyje nėra sudėtingas: minutinė rodyklė jame keliauja kaip įprasta ir tik valandinė kas valandą vis peršoka prie naujo skaičiaus. Tad minutės skaitosi paprastai, na o kiek yra suėję valandų gali tekt kiek įdėmiau pažiūrėti (ir taip, 12-3-6-9 yra savo įprastose vietose, todėl markerių ten pakanka)…

Kad būtų akivaizdžiau įkėliau trumpą video kaip tai veikia:

 

Specs:

Mechanizmas: Kaip jau minėta, jis kiniškas – NNFB2813. Matyt pats neišvaizdžiausias mechanizmas kokį kada nors esu naudojęs :)

Tiesą sakant tai tiesiog įprastinio kiniško ’21 jewels’, t.y. 2813 variantas, kuriame vietoje datos mechanizmo sumontuotas ant ciferblato pusės specialus šokinėjančios valandos modulis.  Ir mechanizmo gamintojas šįkart ne Dixmont Guangzhou, o Nanning – kita (smulkesnė) mechanizmus gaminanti firma Kinijoje (matyt todėl ir gaminanti tokias retesnes mechanizmo variacijas).

Ciferblatas: 29.9 mm pagamintas pagal specialų užsakymą by Belkin12. Detaliau jau aprašyta aukščiau.

Korpusas: 35mm Explorer stiliaus Alpha1993 gamybos su safyriniu stiklu.

Rodyklės: Raffles time taip vadinamo Zerographe dizaino (senovinio stiliaus naudoto senuose Rolex laikrodžiuose, įskaitant minėtą Zerographe).

Dirželis: 20mm Italian leather brown strap Alpha1993.

Svoris: 55g (įskaitant apyrankę).

Laimingų Naujųjų 2022-ųjų!!!

Updated: 2022-01-08 — 22:27

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *