Coinedge 8-day

Metams baigiantis susizgribau, kad šiemet pasirodo dar nei vieno laikrodžio aprašymo neįkėliau (nors padariau per 2021-uosius 6 projektus… kas nėr labai mažai kaip man), tai nusprendžiau bent tarpušvenčiu kažką įkelti :)…

Coinedge tourbillon aprašyme minėjau, kad tokius korpusus įsigijau du – viename atsidūrė minėtas mechanizmas su tourbillon’u, kitame… apie kitą ir yra pastarasis aprašymas. Priminimui galima pakartoti, ką prieš metus su trupučiu rašiau aname aprašyme:

“korpusą įsigijau kvazi atsitiktinai – vienas kolega “urmu” pardavinėjo jam nereikalingus penkis įvairius korpusus. Aš, tiesą sakant, jokio panaudojimo jiems irgi neturėjau :), bet kadangi kaina buvo gera, tai tiesiog nusprendžiau nusipirkti. Tarp jų buvo du vienodi vadinamieji coinedge korpusai – taip vadinami dėl to, kad korpuso šonai yra su vertikaliais ranteliais ir tuo primena monetos kraštą.

Gavęs korpusus ir bemąstydamas ką su jais veikti, kažkaip ėmiau matuoti visokiausius mechanizmus, kuriuos turiu – kokie iš jų tiktų į aptariamus coinedge korpusus. Paaiškėjo, kad pora mechanizmų – visiškai skirtingų, – tiko. Vienas jų tai 8 dienų Lemania, kitas – mano netyčia įsigytas tourbillon’as. Tad ir dariau šiuos abu projektus visiškai paraleliai – tik šį pavyko baigti kiek anksčiau, nes anas dar vis (kol kas) neturi tinkamų rodyklių (jų tik ir trūksta, kad jį užbaigti – visa kita jau pilnai padaryta).”.

Kaip nesunku atspėti – rodykles radau ;)

 


Specs:

Mechanizmas: 8 dienų Lemania gamybos mechanizmas pažymėtas noname’iniu brand’u ‘Continental Imp Co’. Jei skaitėte postą apie 8 dienų mechanizmus, tai žinote, kad tokie nedideli 8 dienų mechanizmai yra gerokai reti (na ir nepigūs). Pastarasis 31.8 mm skermens ir 6.7mm storio yra išties nedidelis nors ir gana storas. Prieš naudojant teko jį kiek pataisyti – pakeisti prisukimo spyruoklę, bei prisukimo krumpliaratį (pas kurį buvo nulūžęs vienas dantis).

Pati Lemania firma yra sena (nuo 1884 m.) ir garsi (tiesa labiausiai pagarsėjusi chronografų mechanizmais kuriuos tiekė pvz. Omegai)… nemanau, kad kam nors, kas bent truputį domisi laikrodžiais ją reikėtų papildomai pristatinėti. Mechanizmas irgi – nors ir ne visai pirmos jaunystės, bet kokybiškas ir gerai išsilaikęs.

Korpusas: Tas pats korpusas, kaip ir aprašytąjį prieš tai laikrodį su tourbillon’u…

Tiesa, kadangi šikart teko naudoti kitą (gerokai didesnę – kas akivaizdu užmetus akį) karūnėlę, tai korpusą teko modifikuoti – lazeriu privirinti didesnį karūnėlės vamzdelį (angl. crown tube).

Ciferblatas: Kažkada senai įsigytas Roskopf / Cuervo y Sobrinos ciferblatas. Roskopf buvo XIX a. pabaigos – XX a. pradžios populiarių proletariato (t.y. nebrangių) laikrodžių gamintojas. O Cuervo y Sobrinos – tai savo laiku egzistavęs laikrodžių importuotojas / dyleris (vėliau ir gamintojas) Havanoje (t.y. Kuboje), kol Castro & co jų neiš”nacionalizavo” 1965metais (XX a. pradžioje į Kubą importavęs platų laikrodžių diapazoną – nuo Rolex’ų iki minėtų Roskopf’ų). Tiesa dabartiniu metu ši firma vėl yra atsikūrusi (Šveicarijoje), bet žinoma su senąja apart vardo ji nelabai ką daug bendro turi (kaip įprasta ;).

Įsigijau ciferblatą kažkada senai, būtent dėl to CyS užrašo, kuris man kažkodėl imponavo (ir vis dar imponuoja). Jis keletą metų gulėjo stalčiuj, kol sulaukė savo eilės / tinkamo projekto. Na taip, matyt užrašai ant ciferblato ne visai atitinka tai, kas matosi per galinį stiklą, bet Lemania 8 dienų mechanizmas bet kokiu atveju yra diiiidelis pagerinimas lyginant su originaliai planuotu Roskopf’u… :)

Tiesa ciferblatas buvo per gerokai per didelis – teko jį atsargiai šlifuojant sumažinti nuo 36.1 iki 34.1 mm (kas keraminių ciferblatų atveju kaskart yra iššūkis, nes reikalauja didelio atsargumo ir neskubėjimo)…

Rodyklės: Kaip įprasta – rodyklės buvo / tapo didžiausia problema… Pirmiausia tos, kurios atkėliavo su mechanizmu, netiko (ir pagal dydį ir stilistiškai).

Paieškojęs savo saugyklose, radau kitas, kurias modifikavus jos tiktų… tiesa modifikavimo procese viena jų sulūžo :/

Tada ebay radau kitas, kurias modifikavus jos vėlgi turėjo tikti… norite spėt? Taip, bemodifikuojant viena jų irgi sulūžo :((

Tolesnės paieškos ebay bei laikrodžių dalių parduotuvėse nedavė rezultato, tad užsakiau išpjauti iš nerūdijančio plieno šias, kurios matomos nuotraukose (užtat jos yra vienetinės – tiesa aš dar turiu vieną porą, bet tai ir viskas), kurias pritaikius ir išbaigus (nupoliravus… bent jau kiek sugebėjau, nors žinoma labai toli iki black polish) laikrodis ir buvo užbaigtas :)

Dirželis: 22mm rudas veršiuko odos Trendart-24 Basel-DS.

Svoris: 101 g. (su apyranke)

Updated: 2021-12-26 — 20:15

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *