Full Titanium Understatement

Čia matyt sunkiausias fotografuoti ciferblatas, kokį esu padaręs. Nes nelabai įmanoma nuotraukomis perteikti viso jo charakterio: jei atsitiktinai užmetus akį jis gali pasirodyti tiesiog matinis pilkas ir niekuo neypatingas, tai priklausomai nuo apšvietimo, nuo to, kokio šiltumo (atspalvio) šviesa ir kokiu kampu ant jo krenta, jis gali būt ir pilkas matinis ir tamsiai mėlynas su smulkiu žvaigždžių ūku ir jame gali išryškėti radialinis “saulės” šlifavimas (kaip ir ant galinio dangtelio) ir visokios kitokios permainos. Taip, jis visada išlieka nerėžiantis akies ir subtiliai neryškus, bet (tik) gerai įsižiūrėjus jis atsikleidžia visais savo niuansais…

Šis laikrodis prasidėjo nuo korpuso – man patinka titaniniai korpusai, bet tokių korpusų nėr taip lengva rasti (aš vis dar gailiuosi, kad prieš kokius 7 metus nenusipirkau vokiško titaninio korpuso 6497’am mechanizmui, kai tokį buvo įmanoma įsigyt). Tad su šiuo laikrodžiu teko daryti taip, kaip kartais tenka – tiesiog pirkti visą kvarcinį laikrodį ir išmest jo viduje buvusį pigų kvarcą* :). Kaip nekeista, atsižvelgiant į tai, kad dabar madoje gan dideli laikrodžiai, tokių kvarcinių laikrodžių viduje dažniausiai yra pakankamai vietos, kad jame tilptų visai nemažas (kišeninis) mechanizmas – pagrindinis iššūkis paprastai būna ne tiek skermuo, kiek velenėlio aukštis, kadangi pas pigius kvarcinius mechanizmus velenėlis paprastai yra gana žemai. Atsivelgiant į tai šiuo atveju mechanizmo pasirinkimas buvo sena gera ankstyvoji Molnija – išties plonas mechanizmas su nedideliu velenėlio aukščiu.

Bet grįžtant prie korpuso ir titano… Tiesą sakant aš net nežinau kodėl man tas titanas taip patinka, bet dar kai prieš daug metų mano močiutė man mokyklos baigimo proga norėjo padovanoti laikrodį, tai aš išsirinkau titaninį Candino (su kvarciniu mechanizmu žinoma – tuo metu laikrodžiais aš dar nesidomėjau :).

Žinoma tą nesunku racionalizuoti, nes titanas turi nemažų privalumų – jis itin atsparus korozijai; jis “šiltas” prisilietimui (lyginant su kitais metalais);  jis gerokai lengvesnis už kitus įprastinius metalus iš kurių gaminami laikrodžių korpusai – plieną, jau nekalbant apie žalvarį ar bronzą (aliuminis žinoma dar lengvesnis, bet laikrodžių korpusai iš jo daromi retai, dėl jo itin lengvo braižymosi).

Ir taip pat titanas yra itin antialergiškas – yra itin jautrių žmonių, kurie alergiški netgi alergijos nekeliančiam nerūdijančiam plienui iš kurio paprastai daromi laikrodžių korpusai (tiksliau chromui jame) ar odiniams laikrodžių dirželiams (tiksliau nykstamai mažiems cheminių medžiagų, kurios naudotos tą odą išdirbant, kiekiams, kurių vis tiek būna likę odoje), – bet net ir tokiems žmonėms titanas nesukelia alergijos. O šis laikrodis, kuriame viskas, kas liečiasi prie rankos – tiek pats laikrodžio korpusas, tiek apyrankė, tiek sagtis, – yra iš titano, tam yra ypač tinkamas.

Na bet racionalizuoti galima visada ir viską (čia pagrindinis žmonių gebėjimas), bet kartais visiškai pakankamas atsakymas yra tiesiog “man patinka” ;)

Specs:

Ciferblatas: už pagrindą imtas pigus ebay’inis 12-3-6-9 Panerai stiliaus ciferblatas. Kurio sumažintas skersmuo idant tilptų į korpusą, jis radialiai šlifuotas, dažytas daugybe sluoksnių, lume’intas ir t.t.

Rodyklės: Tourby 6152 stiliaus double pencil.

Korpusas: 43mm titaninis, pagamintas Kinijoj. Kaip jau buvo minėta, buvo nupirktas visiškai naujas kvarcinis laikrodis, kuris demontuotas, sterilizuotas (nuo jo nuvalytas (nušlifuotas) visas brand’inimas). Jis pilnai titaninis įskaitant apyrankę (tiek korpuso vidus, tiek apyrankė yra atitinkamai pažymėti) – dėl to jį ir pirkau. Galinis dangtelis užspaudžiamas, todėl be stiklo (užtat su radialiniu šlifavimu). Korpusas (santykinai – lyginant su kitais projektais) plonas ir labai gerai priglundantis prie riešo.

Mechanizmas: Molnija 3601 pagamintas 1960 m. III ketvirtį – taigi jau beveik 70 metų amžiaus (ir nepaisant šio amžiaus išties gerai išsilaikęs – matyt mažai “remontuotojų” prie jo rankas per jo gyvenimą kišo :)

Svoris: 116g (su pilna metaline apyranke!)

_______________________________

* Apart šio laikrodžio taip pat ir pvz. Brass and Silver ar Black Pilot pradėjo gyvenimą kaip kvarciniai laikrodžiai :)

Updated: 2020-04-07 — 23:30

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *