Pur Sang

Jei labiausiai kopijuojamas / klonuojamas / padirbinėjamas laikrodžių brandas yra Rolex (kas nenuostabu), tai daugiausia hommage’ų yra daroma Panerai (ir be konkurencijos). Gal reikšminga karinė jų istorija, gal nemažas dydis, gal dar kažkas kito, bet kažkas tikrai traukia žmones stengtis atiduot jiems duoklę, kurti modernias jų interpretacijas. Mane tas užsiėmimas gal ir ne taip labai domina kaip kai kuriuos kitus kolegas, tačiau… Panerai tema matyt yra neišvengiama jei užsiimi laikrodžių konstravimu :)

Kita vertus – na nesinori eiti jau visai pramintais takais, o norisi pabandyti kažką kitokio ir įdomesnio…

Pradinė šio projekto idėja buvo padaryti jį visą geltono metalo spalvos – naudoti tokius tiek korpusą, tiek mechanizmą, tiek ciferblatą su rodyklėm (iš ten ir projekto pavadinimas – Pur Sang). Kaip galima matyti nuotraukose, tas pavyko ne visai – dėl ciferblato specifikos, nesigavo jo padaryti gryno metalo paviršium (palikti jį grynai metaliniu žinoma nebūtų buvę sunku, tačiau nesigavo užtikrinti vienodo gražaus ciferblato paviršiaus išbaigimo), tad teko paeksperimentuoti su ciferblato dažymu – krūva sluoksnių, trys spalvos, purškimas, taškavimas ir t.t. Galutiniu rezultatu esu išties patenkintas, nors ir norint jį pasiekti teko perdažinėt ciferblatą iš naujo berods tris kartus :)

Pasirinkau žalią spalvą, nes mano akiai žalia gražiai dera su žalvariniu (tikro žalvario, čia ne PVD padengimas) korpusu. Iš arčiau žiūrint matosi, kad ta spalva nėra visiškai vienalytė, o sudaryta iš daugybės taškučių, kurie taip pat sudaro reljefinę ciferblato dangos struktūrą. Prie tokio ciferblato stilistiškai puikiai tiko ir kamufliažinis įvairiaspalvis dirželis su žalvarine sagtimi.

Na o padaryti “grynakraujį” projektą kur viskas bus gryno metalo spalvos matyt teks kitą kartą… kada nors ;)

Specs:

Ciferblatas: aris dayton ciferblato ruošinys (lazeriu išpjautas iš berods 0.3mm žalvario), kaip minėta nudažytas ir nulumeintas mano rankom.

Bandymas nufotografuoti, kaip ciferblatas atrodo / šviečia tamsoj – kaip matyti, bandymas ribotai sėkmingas, kadangi fotoaparatas labai ilgą išlaikymą automatiškai nustato ir nepavyksta jo išlaikyt absoliučiai stabiliai…

 

Rodyklės: Athaya vintage taip vadinamos ‘double pencil’ – t.y. turinčios nusmailėjimą ne tik link rodyklės smaigalio bet ir priešingoje pusėje (link tvirtinimo skylės).

Korpusas: 44mm riboto leidimo Legno tikro masyvaus žalvario. Galinis dangtelis beje, nėra žalvarinis, o nerūdijančio plieno (su paauksavimu dėl spavos) – idant neterliotų, o ir nealergizuotų (žmonėms, kurie tam jautrūs) rankos.

Vienas korpuso niuansas (kad nesakyti yda) yra tas, kad karūnėlė pas jį yra prisisukanti. Savaime tai nėra joks trūkumas (net atvirkščiai – privalumas), bet šiuo atveju karūnėlė yra be sankabos – t.y. ji prisukinėja mechanizmą ir tada, kai tu prisukinėji karūnėlę prie korpuso. Kas reiškia, kad kasdieniam naudojime reiks neprisukti laikrodžio pilnai, o palikti keleto ar keliolikos suktelėjimų atsargą tam kad užsukant karūnėlę nepersukt mechanizmo. Niuansas, kurį laikrodžio savininkui teks išmokt (nors nėra tame nieko itin komplikuoto).

Mechanizmas: Arti idealios būklės paauksuotas (gilt) Cortebert 616 – retas 616 variantas, nes dažniausiai jie pasitaiko ne gilt frosted, bet nickel CDG (t.y. sidabriaspalviai su ‘Ženevos juostomis’) išbaigimo. Jis įdomus ir dar vienu dalyku – asimetriniu jeweling‘u. Pažiūrėjus į jį per galinį dangtelį sakytum, kad jis turi 15 akmenų, nors realiai jų yra tik 10 – va tie gerai matomi per galinį dangtelį, chaton’uose sudėti, didieji rubinai yra tik šioje, “gražiojoje” pusėje – nugarinėje (t.y. po ciferblatu) jų nėra :)

Corteberto 616 pasirinkimas nėra atsitiktinis – tai artimiausias (įkandamos kainos) giminaitis Rolex 618 mechanizmui, kuris buvo naudojamas senuosiuose Panerai laikrodžiuose. Ir giminaitis tai yra itin artimas, iš esmės tai brolis dvynys – 616 ir 618 skiriasi tik tiltų forma, – visos kitos dalys yra pilnai tarpusavyje pakeičiamos*.

Dirželis: Rankų darbo storas odinis Vesire (Bulgarija), dažytas kamufliažiniu raštu. Sagtis irgi žalvarinė kaip ir korpusas (bent jau pirkėjas dievagojosi, kad ji tikrai žalvarinė, o ne tiesiog dengta geltonu metalu :)

Svoris: 126 g (su dirželiu) – jaučiamai (penktadaliu?) sunkesnis nei analogiški nerūdijančio plieno laikrodžiai.

____________________________

* Kai rašiau apie Molnijas esu apie tai užsiminęs, kad Molnija turi giminystės ryšį su Rolex. MInėjau, kad Molnija yra Cortebert 620 klonas. O pastarasis yra plonesnis (3.7mm vs 5mm) Cortebert 616 variantas. Ir abu šie mechanizmai – tiek 616, tiek 620 turėjo variantus su kitokia tiltų forma (618 ir 622 atitinkamai), kuriuos daugiausiai / dažniausiai naudojo Rolex (jie pasitaiko ir Cortebert, bet itin retai).

616 vs 618

Updated: 2020-06-25 — 21:51

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *