Tetos laikrodis

Nedarau laikrodžių pagal užsakymus :) Juolab nedarau jų greitai. Kadangi laikrodžių konstravimas yra mano hobi ir aš nenoriu, kad tai taptų dar vienu darbu, su darbų atlikimo terminais ir privalomumu. Šitas frazes aš jau esu ne kartą ir ne du rašęs žmonėms besiteiraujantiems dėl laikrodžių sukūrimo…

Bet ką daryti, kai mama paprašo padaryti laikrodį savo sesei – mano tetai, – pastarosios jubiliejui. Ir kai iki to jubiliejaus jau vos pora mėnesių telikę. Tada tenka stengtis sugalvoti ką galima būtų padaryti, kas, viena vertus, nebūtų per daug komplikuota (nes užsiiminėti “būrimu” ir keliskartiniu perdarinėjimu (kas man nuolat nutinka :) ) nėra laiko), kita vertus, būtų kažkas ypatingo – ne tokio, ką galima nusipirkti parduotuvėje.

Pamąsčius gimė šis projektas – ir kas įdomu, tai kad šiaip jau vienintelis dalykas, kurį aš jau turėjau jį pradėdamas, tai buvo senovinis (XIX a. ir greičiausiai sidabrinis) ciferblatas. Visa kita – korpusą, mechanizmą, rodykles, dirželį, –  dar reikėjo įsigyti ir viltis, kad viskas tiks ir pakeliui neiškils jokių neplanuotų sunkumų (kaip kad pvz. nutiko su anksčiau aprašytuoju Captain America projektu).

Pats laikrodis yra nedidelis – tik 40mm skersmens, o pagalvės forma (iš esmės ši forma buvo populiari XX a. pradžioj – konkrečiai (iš esmės) dizaino prasme va tokius pat, su “monetos briaunos” (angl. coin edge) bezeliu, tik keletu milimetrų mažesnius, galima rasti ankstyvuosius Rolex’us) jį daro dar vizualiai lengvesniu. Ir visa kita stilistika šviesi, lengva, optimistiška bei vintažinė.

Specs:

Ciferblatas: XIX a. su mašininiu graviravimu ir uždėtiniais skaičiais bei ornamentais. Buvo kiek per didelis korpusui, tad teko jį apšlifuoti ir sumažinti (nuo 34.7 iki 33.9 mm).

Rodyklės: Breguet pomme stiliaus, skirtos ETA 2824.

Korpusas: 40mm Alpha “pagalvėlė” su “monetos briaunos” bezeliu. Nerūdijantis plienas (savaime suprantama).

Mechanizmas: ETA 2840. Iš esmės šis mechanizmas yra supaprastintas ETA 2824 – jame pora akmenų mažiau (23 vietoje 25), nėra kalendoriaus mechanizmo, paprastenis rotorius (vientisas vienos dalies, skirtingai nei 2824, kur jis sudėtinis iš dviejų dalių), yra dar keletas konstrukcinių supaprastinimų neįtakojančių funkcinės kokybės. Kaip ir 2824, tai labai patikimas ir patikrintas automatinio prisisukimo laikrodžio mechanizmas. Dažniausiai jie buvo automatiniuose Swatch, nors kiek žinau, ETA juos tiekė ir kitiems gamintojams.

Tiesa reik paminėt, kad vienas ETA 2840 krito kovoje bekuriant šį projektą :) ir tas kuris laikrodyje yra jau antrasis.

Ant rotoriaus nesunku pastebėti išgraviruotą tetos vardą bei datą (gal MMIIXX formatas ir atrodo neįprastai, nes standartinis turėtų būti MMXVIII, bet romėniškų skaitmenų rašyme yra nemažai laisvumo, tai 2018 gali būti išreikštas ir taip).

Dirželis: 20mm odinis baltas.

Svoris: 62 g (su dirželiu).

Unavailable.

Updated: 2020-03-29 — 15:19

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *