Chronografas

Kažkodėl Lietuvoje chronografas dažnai painiojamas su chronometru. Jei tiksliau, tai chronografas paprastai vadinamas chronometru. Nors tai dvi iš esmės skirtingos sąvokos:

Chronografas yra laikrodis, kuris turi papildomą laiko matavimo funkciją (t.y. kuriuo galima atmatuoti kiek trunka vienas ar kitas procesas).

Chronometras gi, tai specialus didelio tikslumo laikrodis (apie chronometrus reikėtų rašyti daugiau ir ruošiuosi tą kažkada padaryt). Ir taip, atskiri chronografai gali būti chronometrais, bet sąvokos nuo to netampa tapačios.

Ir akivaizdu, kad tarp visų kitų laikrodžių, kuriuos norėjau padaryti kaip laikrodininkas mėgėjas, buvo taip pat ir chronografas.

Šito konkretaus projekto istorija prasidėjo matyt dar kokiais 2014 (jei ne 2013) metais* kai nusipirkau, anot pardavėjo, veikiantį Landeron 48 chronografo mechanizmą. Kai mechanizmas atkeliavo, paaiškėjo, kad veikiantis jis labai sąlyginai… dabar aš jau suprantu, kad iš esmės tai normalu senai nevalytam mechanizmui, bet tada aš jį išsiunčiau atgal ir atgavau pinigus. Tik va niuansas – jau buvau spėjęs įsigyti chronografo korpusą. Tiesa pastarasis buvo skirtas Valjoux 7750 (kas nenuostabu, nes tai matyt populiariausias mechaninio chronografo mechanizmas istorijoje), tačiau pagal mano paskaičiavimus Landeron 48 turėjo tikti su tam skirtais specialiais adapteriais (tekintais žiedais).

Ilgą laiką tas korpusas tiesiog gulėjo stalčiuje. Nors žinoma atrodytų, kas čia tėra – tiesiog įsigyji 7750, kurie tikrai nėra retenybė ir surenki tą laikrodį. Ir nors taip, 7750 nėra reti, tačiau tai nereiškia, kad jie yra įkandami. Ir užėmė laiko, kol pagaliau pavyko sumedžioti vieną už priimtinesnę kainą… tada dar kitas dalis supirkti…

O galutinai jį surinkti paskatino vienas posėdis, kuriame nutiko sėdėti tarp žymaus verslininko ir, vėlgi, žymaus politologo. Pas vieną ant rankos buvo IWC, pas kitą Longines chronografai, bet pagal tų laikrodžių ciferblatus buvo akivaizdu, koks mechanizmas juose. Tad grįžęs namo prisėdau ir surinkau savąjį… :)

 

Specs:

Mechanizmas: Kaip jau minėta, Valjoux / ETA 7750. Matosi, kad buvęs auksiniame laikrodyje, nes, viena vertus, paauksuotas, kita vertus pagal išbaigimo laipsnį matosi, kad jis gan toli nuo paprasčiausių 7750. Balansas kaip įprasta glucydur’inis; 25 rubinai (visai ankstyvieji 7750 turėjo 17).

Šiaip jau 7750 yra vertas platesnio aprašymo mechanizmas, nes labai ilgą laiką jis buvo vienas iš pagridinių mechanizmų ant kurių “laikėsi” Šveicarijos laikrodžių pramonė – laikrodžius su juo darė vos ne visi: nuo smulkių bevardžių firmelių iki, kaip jau minėta Longines ir IWC. Tiesą sakant ir dabar jis vis dar išlieka labai populiarus – jei pamatote mechaninį chronografą su tuo tipiniu vertikaliu sub-ciferblatų išdėstymu**, tai visai tikėtina, kad mechanizmas jame bus 7750.

Korpusas: Vokiškas 41,5mm SK-watchparts. Nors skersmuo jo santykinai nedidelis, bet jis gana storas – tą sąlygoja pats naudojamas mechanizmas, nes nors 7750 turi daug įvairių privalumų, bet tai tikrai nėra pats ploniausias mechanizmas – prie 30.4mm skermens, jis net 7.9 mm storio.

 

Ciferblatas: 34.5mm baltas su juodais užrašais. Atkeliavo kartu su rodyklių komplektu, bet jos man nepatiko, tad teko įsigyti kitas. 

Rodyklės: Įgytos iš to paties SK-watchparts, derančios spalviškai / stilistiškai prie ciferblato.

Dirželis: 20mm rudas karvės odos su baltomis siūlėmis.

Svoris: 111 g.

p.s. Matosi kai kuriose nuotraukose, kad pamiršau normaliai nuresetint chronografą, tai valandų skaitiklis rodo 1 val prabėgusią… :D

___________________________________

* Tiesa čia reikia paminėt, kad pats projektas pabaigtas dar 2016 m. vasarą (o nuotraukos darytos pernai vasarą) – tik niekaip neįkėliau į tinklapį aprašymo… :)

** Viršutinis sub-ciferblatas – chronografo (t.y. matuojamos prabėgusios) minutės; apatinis – chronografo valandos; šoninis (mėlynas) – nuolatinės sekundės (t.y. labiau iš esmės indikatorius, kad laikrodis eina).

Updated: 2019-04-08 — 09:54

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *