Captain America

Laikrodiniai projektai turi skirtingas pradžias – kai kurie prasideda nuo grynos idėjos, kuriai įgyvendint paskui ieškoma reikiamų dalių, kai kurie – nuo įdomaus mechanizmo ar korpuso, pakliuvusio į rankas. Na o šis prasidėjo nuo ciferblato.

Pamačiau forume parduodamus keletą komiksinių ciferblatų – pora Dead Pool ir pastarąjį Captain America. Dead Pool’iniai iš esmės buvo gan įprastiniai dažyti, tad pastarasis iš jų išsiskyrė. Mat šis ciferblatas yra titaninis ir jis nėra dažytas. Tai, kas ant ciferblato yra raudona ir mėlyna spalvos – tai ne dažai ar lakas.

Ciferblato ruošinys buvo išpjautas iš titano plokštės, tada nupoliruotas, tada subraižytas (taip kaip Kapitono Amerikos skydas po naudojimo), tada vėl poliruotas… ir galų gale oksiduotas lazeriu. Tai, kas atrodo kaip dažai, iš tiesų yra skirtingo storio oksido sluoksniai, kurie dėka plonųjų plėvelių interferencijos* atrodo skirtingų spalvų. Ciferblatas gana sudėtingas ir nelabai pigus gamyboje.

Kai ciferblatas atkeliavo, buvo nuspręsta su juo padaryti laikrodį vaikiui gimtadienio proga. Ir čia vėl neapsieita be sudėtingumų :) Nes ciferblatas yra išties storas – 1.0 mm storio (kai įprastas ciferblatų storis yra 0.4mm, o net storesnieji paprastai neviršija 0.8mm). Dėl to paaiškėjo, kad įsigytas šiam projektui korpusas netiko – pasirinkto mechanizmo prisukimo veleno ašis nesutapo su skyle korpuse (ir reikia paminėti, kad aš jau mechanizmą rinkausi tokį, kuris būtų plonas tam, kad minėtoji ašis būtų įmanomai žemai). Teko ieškoti kito korpuso – tokio, kuriame, tilptų 0.8mm ciferblatas, tikintis, kad tie likę 0.2 mm pateks į tolerancijų ribas ir nesukels problemų.

Naujas korpusas pagaliau atkeliavo… Ir kai buvo likę vos keletas dienų iki gimtadienio paaiškėjo, kad viltys buvo bergždžios: su šiuo korpusu, nors situacija su prisukimo velenėliu ir buvo kažkiek geresnė, bet geresnė nereiškia gera – mechanizmas, korpusas ir ciferblatas į vieną krūvą netiko. Iš esmės viskas atrodė baigta – reikės galvot kažką kito dovanai…

Tada prisėdau ir ėmiau analizuot savo mechanizmų “kolekciją”, kol radau vieną – 16.5”’ Election, kuris lygtai ir pagal skersmenį ir pagal storį atrodė tinkamas kandidatas. Ir išties, paaiškėjo, kad netgi ir prisukimo velenėlis reikiamame aukštyje! Teliko jį įšardyti, išplauti, surinkti ir sutepti…

Bet žinoma buvo dar vienas klausimas: rodyklės. Esu daug kartų rašęs, kad su retesnių mechanizmų panaudojimu tai yra vos ne pagrindinė problema – kiekvienas mechanizmas turi nuosavus reikiamų rodyklių montavimo skylių išmatavimus, o skirtingo dydžio rodyklių adaptavimas galimas tik labai labai labai ribotame diapazone – pora šimtųjų milimetro.

Tačiau paaiškėjo, kad (vėlgi, laimingas sutapimas) rodyklių dydžiai pas šį mechanizmą yra tokie patys, kaip Cortebert 616, o pastarojo rodykles aš turėjau įsigijęs kitam projektui (jau irgi baigtam, bet dar laukiančiam aprašymo)**.

Ir galutiniame rezultate turime ant riešo Kapitono Amerikos skydą… nors ir labai nedidelį :)

Specs:

Ciferblatas: 39mm vienetinis titaninis Captain Amerika skydas (žr. aukščiau).

Rodyklės: Athaya vintage Blue California for Cortebert 616.

Mechanizmas: 16.5 linijų Election. Election tai dar vienas senas šveicariškas brandas, kuris deja iki šių laikų nebeišliko. Jų mechanizmų labai specifinė ir lengvai atpažįstama tiltų forma. Mechanizmo kokybė akivaizdžiai aukšta – ne tik dekoratyvinis išbaigimas, bet ir pvz. chaton’ai abejose mechanizmo pusėse (t.y. taip pat ir po ciferblatu, kur niekas niekada nemato), nors žinoma ne visai Patek.

Korpusas: 44mm brushed nerūdyjančio plieno su plokščiu priekiniu safyro stiklu.

Dirželis: 22 mm Pietro Magli juodas odinis.

Svoris: 83 g (su dirželiu)

_____________________

* https://en.wikipedia.org/wiki/Thin-film_interference

** Beje dėl šios priežasties pirmuoju metu šis laikrodis turėjo auksines rodykles, kol keliavo šios mėlynos :)

Updated: 2019-05-08 — 12:32

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *