Zero Gauss

P1080588s

Aprašinėdamas paskutinį laikrodį minėjau, kad jis „ėjosi“ itin sunkiai… o kai kurie kiti gaunasi kvazi savaime, tarsi be jokių pastangų.

Šitas yra vienas tokių – jis „pasidarė pats“ veik vienu prisėdimu, per kokias tris valandas. Tiesa paskui jį dar teko ne kartą ardyt ir vėl surinkinėt (nes reikėjo išvalyt mechanizmą, parinkti tinkamas rodykles, kas gavosi tik iš trečio karto, etc.), tai tos trys valandos pavirto keliais mėnesiais… na, bet viskas ėjosi išties lengvai, be jokių didesnių problemų.

Projekto pavadinimas yra mashup‘as (mišinys?) iš Raketa Zero ir Rolex Milgauss, nes pats projektas yra tarsi šių dviejų laikrodžių mišinys. Raketa Zero – tarybinis laikrodis – ikona , vienas iš (retų, šalyje, kur veik viskas buvo plagijuota nuo vakarų) originalių tarybinio dizaino pavyzdžių kuris dar ir dabar turi paklausą ir yra įdomus ir vakaruose. Rolex Milgauss iš kitos pusės, šveicarų kompanijos klasika, kuris gal ir ne tiek žinomas bei populiarus, kiek Submariner‘is ar Explorer‘is, bet turi savo istoriją ir įvaizdį.

P1080603s

O šis projektas sujungia Milgauss stiliaus korpusą (ne originalą žinoma, bet kokybišką kopiją iš nerūdijančio plieno) ir tikrą Raketa Zero ciferblatą, kurį aš, atsargiai padirbėjęs acetonu ir kosmetiniais krapštukais, sterilizavau – t.y. panaikinau ant jo užrašus. Liko tik pati Zero esmė – skaičiai (su nuliu vietoj dvylikos valandų – kuris ir suteikė pavadinimą pačiam laikrodžiui) ir trikampiai valandų žymekliai.

P1080382s

Atskirai reikia paminėti naudojamą mechanizmą – Felsa F690 Bidynator. Kaip jau minėta viename iš ankstesnių įrašų, tai pirmoji mechanizmų “giminė”, kuriuose rotorius priesukinėja laikrodžio mechanizmą sukdamasis į abi puses*. Šie mechanizmai pradėti gaminti dar 1947 m.

P1080305as

Viena Bidynatorių įdomybių yra ta, kad jie pasižymi specifiniu rotoriaus garsu pagal kurį patyręs žmogus gali tiesiog pridėjęs laikrodį prie ausies ir jį pasukiojęs (kad rotorius pajudėtų) pasakyti, kad laikrodyje būtent Bidynatorius :)

Šis konkretus mechanizmas, prieš tapdamas našlaičiu akivaizdžiai buvęs auksiniame Rodania laikrodyje, yra aukščiausios kokybės, kokios tik gali būti Bidynator‘iai: 25 rubinai (dar būna 17 ir 21 rubinų variantai), juostos ant mechanizmo tiltų, rotorius su saulės šlifavimu ir poliruota briauna (nuožulna), incastar reguliatorius(!)**.

P1080303s

O daugiausia pastangų / ieškojimų darant šį projektą prireikė parinkinėjant tinkamas rodykles. Pirmiausia pabandžiau tiesias stačiakanpes, bet jos netiko stilistiškai. Tada parsisiunčiau Tissot trikampes, kurios nors ir puikiai tiko pagal stilių, bet buvo gerokai per smulkios tokiam ciferblatui. Tada teko siųstis dar vienas – Seamaster 300 stiliaus, kurios mano nuomone geriausiai tinka summa summarum.

CAM00510s

Pirmosios rodyklės – Milgauss stiliaus stačiakampės.

P1080296s

Antrosios – Tissot trikampiai.

P1080598s

Ir galutinis variantas.

 

Specs:

Korpusas: Nerūdijančio plieno Milgauss stiliaus, sterilizuota karūnėlė. Galinis dangtelis vientisas (be stiklo).

Mechanizmas: Rodania De Luxe (Felsa F690 Bidynator).

Ciferblatas: Originalus Raketa Zero; sterilizuotas bei sumažintas diametras idant tilptų į korpusą

Rodyklės: Seamaster 300 stiliaus valandine ir minutinė rodyklės skirtos ETA2824; sekundinė rodyklė „žaibas“ yra Milgauss‘iška irgi skirta ETA2824, pritaikyta, kad tiktų F690.

Dirželis: tiesą sakant pigus ir prastas kinietiškas už $3 (ir šiaip jau reiktų jį pakeist kuo nors rimtesniu), tačiau tinka prie laikrodžio :) (nuotraukose matosi keli, bet tikrasis yra tas juodas su žaliom siūlėm).

Svoris: 85g (su apyranke).

P1080306s_______________________________________

* reikia paminėti, kad ta pati Felsa dar anksčiau 1942 – 1947 m. gamino pusiau eksperimentinę, pagamintą pakankamai nedideliu kiekiu ir nedaug kuo besiskiriančią nuo cal. 69X Bidynator‘ių seriją – 410 ir 415 kalibrus.

** Incastar – vienintelė didesniais kiekiais gaminta sistema su „laisva“ balanso spyruokle. Jei kam įdomu, kas tai ir kuo tai geriau už įprastinius reguliatorius, siūlau pagooglint „freesprung balance“.

 

p.s. Kai pažiūriu į nuotraukas, suprantu, kad aš tikrai ne fotografas :D. O šį kartą tai net ypatingai nepavykusios… reiks kada perdaryt.

Updated: 2016-06-12 — 00:11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *